top

Ademhalingsoefeningen hyperventilatie

Naast benauwdheid, ontstaat er snel paniek bij hyperventilatie. Wat gebeurt er met me? Is het mijn hart of iets anders? Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die helpen tegen hyperventilatie. Ontdek hoe je je ademhaling weer onder controle krijgt met verschillende ademhalingsoefeningen.

Gecertificeerd Balance Breathing coach

Ik ben gecertificeerd Balance Breathing ademcoach en Balance Breathing workshoptrainer

Ademcoach Mireille Hoekstra

Wat is Hyperventilatie?

De spanning die je ervaart tijdens hyperventilatie is erg vervelend. Hyperventilatie geeft een verstoorde ademhaling. Hierdoor is het lastig zelf uit een hyperventilatie te stappen en kan er chronische hyperventilatie ontstaan. Hyperventilatie is dat je teveel ademt. Alsof je je enorm inspant.

Hyperventilatie is dat je teveel ademt. Alsof je je enorm inspant.

Als je teveel ademt, ontstaan er veel verschillende klachten. Denk aan: kortademigheid, misselijkheid, een beklemmend gevoel op de borst, steken op de borst, kramp in je spieren, tintelingen etc. Zodra je de klachten ervaart, voelt het alsof het helemaal misgaat. Vaak schiet je dan nog meer in paniek, waardoor de hyperventilatie verergert.

Wat te doen tegen hyperventilatie?

Bij hyperventilatie is het goed om ademoefeningen te doen, om jezelf te leren hoe je kunt ademhalen en hiermee bij een (dreigende) aanval jezelf bewust te maken van het inzetten van de juiste ademhaling en daarmee tot rust te komen.

Ademhalingsoefening #1
Buikademhaling (Belly breathing)

Je hebt het vast wel een gehoord, de buikademhaling. Maar wat is nu de buik ademhaling. Haal je dan adem met je buik? Hoor ik wel eens. Nee, dat doe je niet maar je ademt zó diep in dat je je longen compleet benut en je middenrif je buikorganen wat aan de kant duwt. Hierdoor zie je je buik naar buiten komen of opzetten. Met deze manier van ademhalen masseer je zelfs je organen een beetje. Daarnaast zit er in je buik je gevoel centrum. Je maakt dus ook verbinding met je gevoel. Er zijn zelfs wetenschappers die vermelden dat je een tweede stel hersens hebt en dat deze in je buik zitten. Alle reden dus om er zuurstof naartoe te sturen.

1
Zet je beide voeten plat op de grond
2
Leg je handen op je onderbuik
3
Adem met open mond diep in zodat je je buik naar voren voelt gaan en adem vervolgens weer uit.

Ademhalingsoefening #2
Zacht en rustig ademen (bij bijv. hyperventilatie)

Wanneer je last hebt van hyperventilatie of zelfs chronische hyperventilatie kun je vaak ook aangeven dat dit specifiek bij stressvolle situaties opspeelt. Het is juist nu zaak om rustig door te ademen om te voorkomen dat je in je hyperventilatie schiet. Of wanneer je daar al inschiet om eruit te komen.

Door heel zacht en rustig door je neus in te ademen en dit ook bewust te voelen en vervolgens heel zacht en rustig met een getutte mond uit te ademen help je jezelf in een rustiger adempatroon.

Wees bewust dat je geen geluid maakt bij het in- of uit ademen. De zachte adem helpt je rust. Met deze rust breng je je parasympatische zenuwstelsel ook tot rust. Daarnaast kan het goed zijn om te kijken waar jij nu zoveel stress door of van ervaart dat het je ademhaling op hol brengt.

Je hoeft deze oefening maar 4 of 5 keer te doen om de rust in je lichaam te laten terugkeren. Mocht je kind overigens veel spanning ervaren kun je deze oefening ook heel goed samen doen.

1
Voel bewust, adem nu zacht en rustig diep in.
2
Voel bewust, adem nu zacht en rustig met getutte lippen (alsof door een rietje) uit.
3
Na 4 keer zal je gelijk meer rust ervaren.

Een coach, ook niets voor jou?

Wist je dat de meeste mensen geen contact opnemen met een coach om één van deze vier redenen? Er zijn ook goede redenen, om het toch gewoon te doen. Ik kan je zeker verder helpen, op één van de volgende gebieden:
Neem contact op
Mireille Hoekstra Conflictconsultant

Waar ben je naar op zoek?