top

Waarom ademoefeningen?
Met welke klachten wil jij aan de slag?

Of je nu te maken hebt met angst, trauma, benauwdheid, hyperventilatie, slaapproblemen, depressieve gevoelens of stress. Er is een adem oefening die je ruimte, rust of adem geeft.
Ademhalingsoefening hyperventilatie

Hyperventilatie

Ademoefeningen bij hyperventilatie
Naast benauwdheid, ontstaat er ook snel paniek bij hyperventilatie. Wat gebeurt er?? Is het mijn hart of iets anders.

De spanning die je daardoor ervaart geeft een verstoordere ademhaling. Hierdoor is het lastig uit de hyperventilatie aanval te stappen en kan een chronische hyperventilatie ontstaan.

Bij hyperventilatie is het goed om ademoefeningen te doen, om jezelf te leren hoe je kunt ademhalen en hiermee bij een (dreigende) aanval jezelf bewust te maken van het inzetten van de juiste ademhaling en daarmee tot rust te komen.
Ademhalingsoefening hyperventilatie

Benauwdheid

Ademoefeningen bij benauwdheid
Het voelt of iemand je luchtpijp dichtknijpt of er een olifant op je borstkas zit, dat zijn enkele beschrijvingen van benauwdheid.

Benauwd zijn, kan door een infectie komen of door een obstructie. Ook door verkeerd ademen kun je benauwdheid ervaren. Iedereen die eens echt benauwd is geweest, heeft onbewust of bewust angst, om dit nogmaals te ervaren. Het oefenen van je ademhaling, kan door het inslijten van gewoonte, helpen om bij benauwde momenten rustig te blijven en bewust je adem te controleren.
Ademhalingsoefening trauma of angst

Trauma of Angst

Ademoefeningen bij angst
Het hebben van angst, is iets waar we niet snel over praten, maar angst kan heel serieus angstig zijn. Je paniek de baas zijn vraagt heel veel. Met deze eenvoudige ademoefening, kun je jezelf helpen aan meer balans in gevoel en ratio.

De mensen in je omgeving kunnen deze ademhaling aanleren, waardoor ze je kunnen helpen de ademhaling en daarmee de angstaanvallen onder controle te krijgen.

Trauma is heel divers, de herbeleving triggers zijn ook heel divers. De herbeleving is bij iedereen heftig en kan adembenemend in de verkeerde zin zijn.
Ademhalingsoefening depressie

Depressie

Ademoefeningen bij depressie
Depressieve gevoelens zijn serieus. Het is altijd verstandig, om hiervoor een arts te raadplegen. Daarnaast, kun je met je ademhaling ook bewust worden van jezelf en aan de depressieve gevoelens werken die je soms misschien overspoelen.
Ademhalingsoefening stress

Stress

Ademoefeningen tegen stress
Ervaring van stress is niet fijn. Dit is namelijk veel meer dan "gezonde spanning". Stress heeft ook veel bijwerkingen op je lichaamsprocessen, reden te meer om te ont-stressen en te ontspannen.

Kenmerkend voor stress is de hoge ademhaling.

Door de ademhaling regelmatig bewust te trainen, zal je merken dat bij oplopende spanning en stress het inzetten van je ademhaling je rustiger maakt.
Door een rustige ademhaling ervaar je minder stress en paniek.
Ademhalingsoefening slecht slapen

Slapen

Ademoefeningen voor het slapen
Soms ben je zo druk geweest de hele dag of week dat je er wakker van gaat liggen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Ook hier helpt het, om bewust anders te ademen en daarmee uit je hoofd te komen en weer verbinding met je lichaam te maken.

Door je ademhaling te verdiepen en daarmee de rust in je lichaam terug te brengen, kun je ontspannen en uit deze ontspanning slapen.

Ademhaling verbeteren met de juiste oefeningen

We leren op school schrijven, rekenen en geschiedenis of topografie, maar niemand leert je juist te ademen. Terwijl het zoveel invloed heeft op je leven. Of dat nu is in bewegen of denken of het maken van keuzes in het leven. Wist je dat een goede ademhaling frequentie 6-10 keer per minuut is? Heb je hier wel eens opgelet?

Welke soorten ademhalingsoefeningen zijn er?

Er zijn verschillende ademoefeningen. Ik ben opgeleid in de Balance Breathing methode. Deze is door Paul Lenferink ontwikkeld en is een mooie combinatie van verschillende technieken en ervaringen van Paul, op het gebied van jarenlang ademwerk. Juist hierdoor is Balance Breathing een heel krachtige manier van ademwerk.

Ademhalingsoefening #1
Buikademhaling (Belly breathing)

Je hebt het vast wel een gehoord, de buikademhaling. Maar wat is nu de buik ademhaling. Haal je dan adem met je buik? Hoor ik wel eens. Nee, dat doe je niet maar je ademt zó diep in dat je je longen compleet benut en je middenrif je buikorganen wat aan de kant duwt. Hierdoor zie je je buik naar buiten komen of opzetten. Met deze manier van ademhalen masseer je zelfs je organen een beetje. Daarnaast zit er in je buik je gevoel centrum. Je maakt dus ook verbinding met je gevoel. Er zijn zelfs wetenschappers die vermelden dat je een tweede stel hersens hebt en dat deze in je buik zitten. Alle reden dus om er zuurstof naartoe te sturen.

1
Zet je beide voeten plat op de grond
2
Leg je handen op je onderbuik
3
Adem met open mond diep in zodat je je buik naar voren voelt gaan en adem vervolgens weer uit.

Ademhalingsoefening #2
Diepte-ademhaling (Deep breathing)

Bij angst of paniek maar ook bij stress ga je automatisch oppervlakkiger ademhalen. Deze oppervlakkige ademhaling maakt dat je je opgejaagd kunt gaan voelen omdat je hart sneller gaat kloppen of juist harder gaat kloppen voor je gevoel. Dit omdat je hart harder moet werken om je ingeademde zuurstof rond te pompen. Je merkt fysiek dus dat je in angst of paniek bent. Ook kun je gaan transpireren of ervaren dat concentreren problematisch wordt. Het is niet een gedachte die je zomaar uit kunt zetten, je ervaart het in je lichaam.

Het is helpend om hierbij diep adem te halen. Juist het oppervlakkige voorbij. Door de spanning in je lichaam kan dit lastig zijn.

Door deze diepe ademhaling komt je hart tot rust (minder opgejaagd) en zal je bloeddruk dalen. Wat belangrijk is, is dat je op een plek gaat zitten waar jij je comfortabel voelt. Adem rustig diep in via je neus en houdt deze ademteug even vast alvorens je deze via je mond (als door een rietje) rustig geheel uitademt en adem gelijk weer diep in.

1
Ga op een plek zitten waar jij je prettig voelt.
2
Adem zo diep mogelijk in en houdt deze adem vast gedurende ongeveer 5-6 tellen.
3
Blaas met getuite lippen de adem rustig volledig uit en adem gelijk weer in zoals stap 2.

Ademhalingsoefening #3
Zacht en rustig ademen (bij bijv. hyperventilatie)

Wanneer je last hebt van hyperventilatie of zelfs chronische hyperventilatie kun je vaak ook aangeven dat dit specifiek bij stressvolle situaties opspeelt. Het is juist nu zaak om rustig door te ademen om te voorkomen dat je in je hyperventilatie schiet. Of wanneer je daar al inschiet om eruit te komen.

Door heel zacht en rustig door je neus in te ademen en dit ook bewust te voelen en vervolgens heel zacht en rustig met een getutte mond uit te ademen help je jezelf in een rustiger adempatroon.

Wees bewust dat je geen geluid maakt bij het in- of uit ademen. De zachte adem helpt je rust. Met deze rust breng je je parasympatische zenuwstelsel ook tot rust. Daarnaast kan het goed zijn om te kijken waar jij nu zoveel stress door of van ervaart dat het je ademhaling op hol brengt.

Je hoeft deze oefening maar 4 of 5 keer te doen om de rust in je lichaam te laten terugkeren. Mocht je kind overigens veel spanning ervaren kun je deze oefening ook heel goed samen doen.

1
Voel bewust, adem nu zacht en rustig diep in.
2
Voel bewust, adem nu zacht en rustig met getutte lippen (alsof door een rietje) uit.
3
Na 4 keer zal je gelijk meer rust ervaren.

Ademhalingsoefening #4
Uit je hoofd in je lijf (wanneer je niet kunt slapen)

Niet kunnen inslapen of wakker liggen is op zijn zachts gezegd vervelend. Soms ben je té moe en lukt het slapen niet en soms ben je té druk in je hoofd en lukt het slapen niet.

Juist bij deze laatste situatie kan het helpen om uit je hoofd te komen. Dit kun je doen door lijstjes te maken van wat er nog moet gebeuren of wat je niet mag vergeten. Maar dat is niet altijd afdoende. Je kunt hier ook een ademoefening op inzetten.

Met deze ademoefening is het uit je hoofd komen van belang. Adem dan dus diep naar je buik en dan weer uit. Of nog beter vul bewust je buik dan je middenrif en vervolgens je borstkas in een diepe ademteug. En adem dit gelijk in eenzelfde teug weer uit. Om je nog bewuster te maken van je lichaam herhaal je adem diep in, adem diep uit, adem diep in. adem diep uit. Zorg ervoor dat je geen pauzes tussen de ademhaling maakt. Je maakt nu een verbonden ademhaling door in en uit te ademen zonder pauzes.

Deze techniek vraagt concentratie en bewustwording en juist hiermee stop je de andere denk acties die je hebt.

1
Voel je lichaam bewust en adem diep in, buik, middenrif en borstkas. (4 tel in)
2
Adem aansluitend diep uit en voel de spanning uit je lichaam gaan. (4 tel uit)
3
Herhaal dit 5-6 keer.

Een coach, ook niets voor jou?

Wist je dat de meeste mensen geen contact opnemen met een coach om één van deze vier redenen? Er zijn ook goede redenen, om het toch gewoon te doen. Ik kan je zeker verder helpen, op één van de volgende gebieden:
Neem contact op
Mireille Hoekstra Conflictconsultant

Waar ben je naar op zoek?